Маникюр, знаете ли че?


Любопитни факти


В „Маникюр знаете ли, че“ ще намерите много любопитни факти за произхода на маникюра и неговото развитие.

Знаете ли, че:

Древните вавилонци оцветявали ноктите си в различни цветове. Всеки цвят представлявал индикатор за класово различие. Най-високопоставените мъже използвали черен цвят, а най-ниските- зелен. Клеопатра и кралица Нефертити са пионерките сред жените, осмелили се да оцветяват ноктите си. Те използвали къна и масла, извлечени от определени растения. Вярвали, че това е символ на статут в обществото. Колкото по-ярък бил цветът, толкова по-високо стоели в йерархията. Клеопатра била известна с предпочитанията си към тъмночервеното, а Нефертити предпочитала рубинени нюанси.

От 14до 17век членовете на китайската кралска династия Минг оформяли ноктите си във формата на ноктите на птица. Смесвали белтъка на яйцата, восък, бои от зеленчуци и др. материали, за да постигнат тъмни нюанси, с които ги оцветявали. През 20-те и 30-те години жените използвали предимно бои за коса, за да оцветяват ноктите си.

За една от най-запалените привърженички на перфектния маникюр се смята френската кралица и австрийска ерцхерцогиня Мария Антоанета. Тя била буквално обсебена от своя инструмент от пемза, издялан във формата на молив и използван с функцията на съвременните пили за подкъсяване и заобляне на ноктите. След всяко използване „варовикът за ъгълчета“, както го наричала, бил старателно почистван на ръка от придворните дами и поставян до ваната, готов за следваща употреба. А винаги перфектно оформените нокти на Мария Антоанета за отрицателно време го превръщат в най-актуалната тенденция сред дамите във версайския двор през XVIII в.

В древните култури се е смятало, че дългите нокти символизират мъдрост и помагат за общуване с боговете, затова се е допускало мъжете също да имат дълги и боядисани нокти.

Индианците също практикували украса на ноктите, посредством боя, добивана от растението Хена за красиви нокти.

Родителите на акрила може да се считат химията и стоматологията. През 1954г. стоматологът от Филаделфия Фред Слек в процес на работа силно травмирал своя палец, като наранил нокътното легло. Изведнъж му дошла идеята на травмираното място да сложи материал за пломби, след това изпилил и шлифовал и се получило нокът.

През 20-те и 30-те години на миналия век, когато индустрията на автомобилостроенето процъфтяла, жените използвали предимно боя за коли, за да оцветяват ноктите си. През 1932 година Revlon създали първия революционен лак, който съдържал пигменти вместо боя и бил достъпен в аптеките. Актрисите популяризирали идеята в модерния свят. Тогава се появил и френският маникюр. През 40-те и 50-те години средностатистическите жени започнали да се лакират у дома, както и в салоните за красота, където тази услуга вече била достъпна. Първият и най-актуален тренд бил червеният цвят.

Създаването на автомобила е причина на пазара да се появят и разпространят много нови и разнообразни бои. Това дава нов живот на тогавашните красиви нокти. Един от първите дизайни на нокти, който добил известност е т.нар. “лунен маникюр“, като се боядисвала средата на нокътя.Следващата революционна стъпка в развитието на маникюра идва чрез братята Ревсон, които създават нов вид лак и основават компанията Ревлон. Третият съдружник в бизнеса им е Лахман Чарлз, откъдето е взаимствано и “Л“ в името на фирмата. Те въвеждат използването на пигменти в производството вместо багрила и това променя индустрията драстично. Появяват се нови цветове и дизайни. Ревлон става лидер на пазара в тази област през 1940 г.

Когато се появило хипи движението, цветовете за нокти се променили. Станали актуални нежните, пастелни и по-натурални цветове. През 80-те и 90-те години тенденциите отново се променили. Жените се лакирали в стила на диско ерата.

Pin It on Pinterest

Shares
Your SEO optimized title